Výukové materiály ZŠ Kaplice, Školní 226

Člověk a svět práce - 6. ročník - Příprava pokrmů

Kuchyně Potraviny Potraviny rostlinné Potraviny živočišné Pochutiny Úprava pokrmů Stolování Recepty Zdroje informací

Potraviny rostlinného původu


Těstoviny

Charakteristika těstovin

Historie těstovin

Složení těstovin


Druhy těstovin

Dnes existuje na světě přes 300 druhů těstovin všemožných velikostí, tvarů a barev

Plněné těstoviny
Neplněné těstoviny
Polévkové těstoviny

Ovoce

Charakteristika ovoce

Ovoce jsou sladké jedlé plody, plodenství nebo semena pěstěných i planě rostoucích rostlin, nejčastěji dřevin, a patří zcela oprávněně celoročně k důležitým potravinám ochranným. Do oběhu se uvádí hned po sklizni nebo po určité době skladování v původním syrovém stavu.

Složení ovoce

Po zelenině je ovoce nejbohatší zdroj vitamínů, proto zařazujeme na prvé místo čerstvé ovoce podávané v syrovém stavu a čerstvé ovocné šťávy. Některé vitamíny jsou pouze pod slupkou, a proto ovoce před požíváním zbytečně neloupeme, pouze omýváme zdravotně nezávadnou tekoucí pitnou vodou. Některé druhy ovoce jsou také zdrojem rostlinných tuků (např. olivy, mandle, mák). Přítomné silice (aromatické látky) se využívají také v kosmetice.

Druhy ovoce

Ovoce mírného pásu
Ovoce subtropického a tropického pásu

Zelenina

Charakteristika zeleniny

Zeleninou jsou označovány jedlé části rostlin. Mezi zeleninu ale nepatří plodiny s přesnějším zařazením jako obiloviny a luštěniny. U některých druhů je sporné, zda jde ovoce nebo zeleninu (např. rajče, banán, meloun).

Složení zeleniny

Zelenina je naší nejvýznamnější ochranou potravinou. Denně bychom proto měli sníst část zeleniny v syrovém stavu a část v podobě pokrmu připravovaného teplem. Zelenina je však využívána také jako koření.

Příprava zeleniny

Druhy zeleniny

Kořenová zelenina
Košťálová zelenina
Listová zelenina
Cibulová zelenina
Naťová zelenina
Plodová zelenina
Lusková zelenina
Plané rostliny používané jako zelenina
Další skupiny zeleniny