Základní pravidla
- Základní kuchyňský inventář nám usnadňuje práci.
- Ukládáme jej podle toho, jak často jej používáme.
- Nejčastěji používaný inventář umisťujeme v tzv. pásmu snadné dosažitelnosti.
- Pamatujme, že neúplné vybavení kuchyně, ale i nadměrné množství inventáře znesnadňuje plynulost provozu při přípravě pokrmů.
Bílé nádobí
- Nádobí je souhrnné označení pro nádoby a nástroje, které slouží k přípravě nebo konzumaci jídel, nápojů a jiných potravin.
- Nádobí rozdělujeme na dva základní typy – bílé a černé, a to podle účelu, ke kterému je nádobí určeno.
- Bílé nádobí se využívá ke konzumaci pokrmů.
- Jsou to tedy předměty, které používá host či jiný strávník.
Porcelánové jídelní nádobí
- talíře
- hluboké (podávání polévek)
- mělké (podávání hlavních pokrmů)
- dezertní (podávání předkrmů či zákusků)
- omáčník (na podávání studených omáček)
- mísy
- polévková mísa neboli terina
- miska (na podávání kompotů a salátů)
- podlouhlá hranatá (na cukroví)
- kulatá na noze (na dorty)
- hluboká skleněná (na ovoce)
- mělká skleněná (na výrobky studené a cukrářské kuchyně)
- hrnky a šálky s podšálky
- na čaj ( nízký široký)
- na kávu (vyšší užší)
- konvice
- na čaj (nízká široká)
- na kávu (vyšší úzká)
- na mléko (malá konvička bez víčka)
Nápojové sklo
- sklenice - na vodu a nealkoholické nápoje - různé velikosti a druhy (laicky řečeno - v jednoduchosti je krása)
- na pivo
- půllitr či třetinka ve formě pivního poháru nebo pivní sklenice
- pivní džbánek
- na víno - dezertní (zásadně bezbarvá se stopkou)
- bílé - tulipánový tvar o menším objemu
- červené - tulipánový tvar o větším objemu
- šumivé - miska nebo tzv. flétna
- na likéry - malá na nožce
- na koňak - balónkovitý tvar, který se k hornímu okraji zužuje
- na whisky - tulipánový tvar s úzkým ústím
- karafa na vodu
- poháry na zmrzlinu, pudink…
Příbory
- masový příbor (lžíce, nůž, vidlička)
- moučníkový příbor (dezertní vidlička na zákusky, dezertní lžíce na teplé moučníky)
- lžičky (kávová, čajová, mokka, zmrzlinová, limonádová)
- předkládací
- je určen k přesunu pokrmu z předkládacího nádobí na talíř nebo k míchání jídla
- skládá se z větších různě tvarovaných lžic a vidliček, lopatek na dorty, naběraček na polévky a omáčky a kleští na zákusky, led či cukr
- sředkládací příbor se dá v nejhorším případě složit ze dvou masových vidliček, dvou polévkových lžic nebo vidličky a lžíce
- speciální příbory bývají určeny pro děti, neboť mají bezpečnější tvar
Drobný inventář používaný při stolování
- slánka a pepřenka ve formě sypátka
- cukřenka také ve formě sypátka nebo
- menší nádobky s lžičkou na sypký cukr či menší nádobky s kleštičkami na cukr kostkový
- karafa na olej a ocet
- nádobka na párátka
- stojánek na ubrousky
Černé nádobí
Slouží ke zhotovení pokrmu, vesměs jej používají pouze kuchaři. Dělí se na nádoby k přípravě jídla, sem patří hrnce, kastroly, pánve, pekáče, plechy a k zakrytí poklice a pokličky.
Kuchyňské náčiní
Dalším nezbytným vybavením kuchaře se kuchyňské náčiní, jehož je v prodeji nepřeberné množství.
- slouží k mechanickému zpracování, míchání či nabírání surovin a jídel
- kráječ na knedlíky a na vejce, rádýlko
- škrabka na ovoce, zeleninu a brambory
- lis na česnek a na citron
- palička na maso
- kuchyňská váha, odměrky
- nejrůznější typy struhadel
- mlýnek na maso, mák a strouhanku
- nože a řezné nástroje, sekáček na maso, sekáček na bylinky a listovou zeleninu zvaný kolébka
- krouhač na zelí
- rozmačkávače
- šlehače a metly
- vál a váleček
- formičky a formy na pečení, vykrajovačky drobného pečiva a různá tvořítka
- vařečky, kvedlačky, měchačky, naběračky, obracečky
- sítka a cedníky, trychtýř neboli nálevka
- mašlovačky a stěrky, napichovací vidličky
- otvíráky nádob, zejména konzerv, sklenic a lahví
- louskáček na vlašské ořechy a lískové oříšky
Základní spotřebiče v současné kuchyni
Kuchyňské pracoviště by mělo být vybaveno takovými moderními spotřebiči, které umožní maximálně efektivně využít dobu určenou přípravě pokrmů.
- k základnímu modernímu technickému vybavení současné kuchyně patří
- elektrický či plynový sporák
- mikrovlnná trouba
- hladnička s mrazákem
- myčka nádobí
- multifunkční robot
- ruční šlehač, ponorný mixér
- elektrický kráječ, elektrický nůž
- fritovací a tlakový hrnec, gril
- parní hrnec
- toustovač či topinkovač, sendvičovač
- rychlovarná konvice, kávovar
- domácí pekárna
- odšťavňovač, citrusovač
Bezpečnost
Při práci s jakýmkoliv elektrickým a plynovým spotřebičem je nutné dbát bezpečnostních pokynů výrobce.
Zvýšené opatrnosti je třeba i při práci s noži či jinými ostrými nástroji používanými při práci v kuchyni.