Řád cvičné kuchyně
- 1. Na začátku školního roku jsou žáci seznámeni s obsluhou a návodem k používání elektrických sporáků, myčky, mikrovlnné trouby, robotu, šlehače, chladničky a rychlovarné konvice, s nádobím a provozem v kuchyňce.
- 2. Žáci přicházejí do cvičné kuchyně pouze v doprovodu vyučujícího a dbají jeho pokynů.
- 3. Žáci si ukládají tašky na místo k tomu určené.
- 4. Při praktické výuce mají vhodné pracovní oblečení a obuv, vlasy mají příslušně upraveny.
- 5. Během výuky bez dovolení neopouštějí kuchyňku.
- 6. Dbají přísně příkazů, jak mají zacházet s noži a jinými ostrými předměty.
- 7. Elektrické spotřebiče zapínají pouze pod vedením a za dohledu vyučujícího.
- 8. Žáci striktně dodržují zásady hygieny a zásady bezpečnosti práce. Dodržují zásady úsporného provozu ( zmírnění příkonu elektrického sporáku po uvedení pokrmu do varu, průměr nádoby má odpovídat průměru plotýnky ). Nádobí po umytí v teplé pitné vodě s přídavkem odmašťovacího prostředku opláchnou pod tekoucí pitnou vodou, avšak zbytečně neplýtvají.
- 9. Žák je povinen neprodleně ohlásit jakékoliv poranění.
- 10. Žáci vhodně reagují na situaci nastalou při vzniku úrazu a jsou schopni poskytnout laickou první pomoc při úrazech v kuchyni a případně přivolat telefonicky lékařskou pomoc.
- 11. Žáci důsledně třídí odpad.
- 12. Během vyučování žáci dodržují čistotu a pořádek na pracovišti.
- 13. Po ukončení práce odevzdají své pracovní místo řádně uklizené a zkontrolují, zda jsou vypnuty všechny elektrické spotřebiče.
- 14. Dodržují základní principy stolování, společenského chování a obsluhy u stolu ve společnosti.
Pořádek, čistota a hygiena v kuchyni
Hygienické požadavky při práci v kuchyni se uplatňují v oblasti osvětlení, větrání a udržování čistoty
Osvětlení
- světlo by mělo dopadat na pracovní plochu shora a zleva
- pro umělé osvětlení pracovní části je nejvhodnější řešení dvěma svítidly, z nichž jedno je umístěno na stropě a druhé nad pracovní plochou
Větrání
- musí nejen odstraňovat nežádoucí produkty, vznikající při přípravě pokrmů (horký vzduch, pachy, páry, kouř), ale i zajišťovat celkovou svěžest a přiměřenou teplotu vzduchu
- přirozené větrání okny je vhodné doplnit odsavačem výparů přímo nad sporákem
Čistota
- automaticky je spojena s pořádkem na pracovišti. Kuchyně by měla být zařízena tak, aby zde bylo možno poměrně snadno udržovat pořádek a čistotu nejen pracovní plochy, nýbrž i podlahy
- úklid znesnadňuje i nevhodný výběr kuchyňských doplňků spojený s s přemírou dekorativních předmětů
- v průběhu výuky si dle potřeby umýváme ruce, na jejich otírání používáme hygienické ručníky, nikdy neutíráme ruce do utěrky na nádobí nebo do zástěry
- nádobí použité v průběhu přípravy pokrmů umýváme průběžně
- při ochutnávání odebereme vařečkou či naběračkou malé množství pokrmu na lžíci nebo na talířek a ochutnáme
- není přípustné ochutnávat přímo nad pokrmy v hrncích nebo rovnou z vařečky a zbytek pokrmu vrátit zpět do hrnce
- příbor použitý k ochutnání ihned omyjeme
- při vaření máme všechno nádobí, nástroje i suroviny při ruce, neboť od vaření se neodbíhá
- absolutně vyloučíme také spěch, paniku a zbrklost