250 g mletého masa 1 menší cibule 3 stroužky česneku sůl pepř mletý |
majoránka 1 vejce 1 rohlík nejlépe z předchozího dne strouhanka . |
|
- Rohlík pokrájíme na kousky a namočíme ho v malém množství vody.
- Cibuli a česnek pokrájíme na jemno a vše spolu s rohlíkem řádně zpracujeme.
- Ze směsi tvarujeme mokrou rukou placičky, které obalíme ve strouhance.
- Karbanátky smažíme v rozpáleném tuku z obou stran do zlatova.
Příloha - vařené brambory
750 g brambor, sůl, kmín
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Dáme do studené vody, osolíme, okmínujeme a vaříme do změknutí (od počátku varu asi 25 minut ).
2. Čevapčiči
250 g mletého masa sůl |
pepř mletý hladká mouka |
|
- Mleté maso osolíme, opepříme a v míse dobře prohněteme.
- Mokrou rukou vypracujeme šišky silné asi jako palec a obalíme je v hladké mouce.
- Na rozpáleném tuku je opékáme ze všech stran do zlatova.
- Podáváme je s drobně nakrájenou cibulí, hořčicí a vařenými bramborami.
Bezmasé pokrmy
1. Zelňáky
500 g kysaného zelí hladká mouka 1 vejce |
3 lžíce rozpuštěného sádla 400 g hladké mouky sůl |
|
- Ze zelí vymačkáme vodu a pokrájíme ho na drobno.
- Na vále vše zpracujeme v nelepivé těsto (mouku můžeme přidávat dle potřeby).
- Poté na pomoučeném vále vyválíme asi 1 cm silnou placku, z níž vykrájíme stejné středně velké kousky.
- Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a v předem vyhřáté troubě pečeme do mírně zlatova.
2. Bramborák (cmunda)
600 g brambor hrubá mouka 1 vejce sůl |
3 – 4 stroužky česneku pepř mletý kmín majoránka |
|
- Brambory omyjeme, oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme.
- Vmícháme prolisovaný česnek a okořeníme.
- Nakonec zahustíme hrubou moukou tak, aby tzv. těsto bylo řídké.
- Těsto středně velikou naběračkou nalijeme na vymaštěnou pánvičku, rozetřeme jej po celém jejím dnu a pečeme po obou stranách do zlatova.
- Upečené bramboráky dáme na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.
Pokrmy připravované v alobalu
1. Špízy (ražniči)
kabanos nebo klobása grilovací koření menší cibule olej |
pórek červená, zelená či žlutá paprika anglická slanina plátkový sýr |
|
- Všechny přísady nakrájíme na kousky,ne moc malé, aby se daly napíchnout na špízové jehly nebo špejle.
- Střídavě napichujeme uzeniny, eleninu a sýr tak, aby to bylo i barevně vyvážené.
- Pak hotové špízy potřeme olejem, posypeme grilovacím kořením a vložíme do pekáče vyloženého alobalem tak, abychom z části alobalu udělěli i tzv.pokličku, kterou špízy přiklopíme.Vložíme do předem vyhřáté trouby a při 200 stupních pečeme asi 20 minut.
- Při pečení nezapomeneme špízy otáčet, aby byly řádně propečeny ze všech stran.
- Podáváme na talíři s hořčicí, křenem, chlebem, vařenými bramborami nebo s hranolky.
2. Hermelín pečený v alobalu
hermelín dle počtu strávníků tatarská omáčka |
čerstvá zelenina |
|
- Hermelín pečlivě zabalíme do alobalu tak, aby při pečení nevytékal.
- Pečeme jej v troubě předehřáté zhruba na 220° asi 25 minut.
- Pak jej opatrně vyndáme z alobalu a ihned podáváme.
- Výborně chutná s vařenými bramborami, tatarskou omáčkou a zeleninovou oblohou dle chuti.
Sladká jídla
1. Rychlé lívance
500 ml kysaného podmáslí olej marmeláda 2 celá vejce skořicový cukr |
2 lžíce cukru krupice nebo krystal nutela 250 g hladké mouky 1 lžička jedlé sody . |
|
- Všechny ingredience dáme do mísy a velmi důkladně promícháme tak, aby v těstě nebyly hrudky.
- V lívanečníku bebo pánvi, které mírně vymastíme, pečeme malé lívanečky z obou stran do zlatova.
- Hotové lívanečky ihned potřeme např. marmeládou a ještě teplé podáváme.
2. Žemlovka (semlbába)
6 rohlíků nejlépe z předchozího dne 50 g másla 250 ml mléka cukr krupice či krystal jablka dle chuti a potřeby |
50 g cukru krystal nebo krupice 2 žloutky skořice máslo na vymazání zapékací mísy . |
|
- Do mísy nakrájíme na plátky rohlíky.
- V mléce rozkvedláme žloutky s cukrem a spolu s rozpuštěným máslem vlijeme na rohlíky a promícháme a necháme chvilku uležet.
- Tekutina se musí do rohlíků vpít.
- Mezitím si oloupeme a nastrouháme jablka.
- Do vymazané zapékací mísy naskládáme vrstvu navlhčených rohlíků, na ně dáme nastrouhaná jablka a posypeme je cukrem a skořicí.
- Pokračujeme ve vrstvení tak, aby nahoře zůstala vrstva rohlíků.
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova.
- Před podáváním pocukrujeme.
Pokrmy z těstovin
1.Milánské špagety
1 balíček špaget 200 g tvrdého sýra 1 větší cibule pepř mletý |
400 g měkkého salámu 400 ml kečupu sůl 2 lžíce sádla |
|
- Na sádle osmahneme jemně nakrájenou cibuli,přidáme na malé kostičky nakrájený salám, osolíme, opepříme a chvíli podusíme.
- Do tohoto základu přidáme kečup, dochutíme, dobře prohřejeme a udržujeme tuto omáčku stále teplou.
- Špagety uvaříme dle návodu na obalu.
- Pak je scedíme a necháme chvilku okapat.
- Hotové špagety narovnáme na talíř, přelijeme připravenou omáčkou a posypeme nastrouhaným sýrem.
2.Těstovinový salát
1 balíček těstovin ( např.“trojbarevná vřetena“) hrnek hrášku (mražený či sterilovaný) 100 g tvrdého uzeného sýra 1 malého kelímku bílého jogurtu hrnek kukuřice (mražené či sterilované) stroužek rozetřeného česneku hrnek mrkve (mražené či sterilované) špetka oregana (dobromysli) |
100 g eidamu špetka majoránky 100 g majolky sůl 100 g ementálu špetka kari koření 2 – 3 lžíce kečupu 3 lžíce vody |
|
- Uvaříme těstoviny podle návodu na obalu.
- Necháme je okapat a zchladnout.
- Na hrubo nastrouháme všechny sýry a smícháme je se zeleninou.
- Pečlivě umícháme všechny ingredience na dresing a dochutíme jej.
- Nakonec promícháme dresing, sýry se zeleninou a uvařené těstoviny.
- Necháme odležet několik hodin v chladničce.
- Podáváme s pečivem.
Pomazánky
1. Budapešťská pomazánka
250 g měkkého tvarohu 1 lžička mleté sladké papriky 1 středně veliká cibule |
50 g změklého másla 1 červená kapie 4 lžíce sladké smetany |
|
- Tvaroh rozmícháme nebo vyšleháme s máslem.
- Přidáme smetanu, vmícháme na drobno nakrájenou cibuli a kapii.
- Ochutíme solí a mletou paprikou.
- Mažeme na pečivo.
2. Vajíčková pomazánka
4 vejce uvařená natvrdo 100 g majolky sůl |
2 lžičky plnotučné hořčice pepř mletý . |
|
- Vejce nastrouháme a všechny přísady v misce smícháme.
- Dochutíme a mažeme na pečivo.
3. Pomazánka z Nivy
100 g Nivy 100 g pomazánkového másla bez příchutě |
2 stroužky rozetřeného česneku . |
|
- Sýr Nivu nastrouháme na jemném struhadle a všechno dohromady vymícháme či vyšleháme.
- Mažeme na pečivo.