Výukové materiály ZŠ Kaplice, Školní 226

Člověk a svět práce - 6. ročník - Příprava pokrmů

Kuchyně Potraviny Potraviny rostlinné Potraviny živočišné Pochutiny Úprava pokrmů Stolování Recepty Zdroje informací

Recepty

Pokrmy z listového těsta

1. Jablkový závin (jablečný štrůdl)

1 balíček listového těsta
1 vejce
jablka
strouhanka
hladká mouka
cukr krystal nebo krupice
skořice nebo skořicový cukr
.

2. Loupáček

1 balíček listového těsta
marmeláda
1 vejce
hladká mouka
nugeta
.

Polévky

1. Česnečka (oukrop, švábka)

1 cibule
2 krajíčky chleba
4 stroužky česneku
2 lžíce sádla
1 kostka masoxu
sůl
mletý peř
majoránka
polévkové koření
1 vejce
.

2. Bramborová polévka

200 g brambor
1 mrkev
kousek petržele
kousek celeru
1 cibule
2 stroužky česneku
masox
sůl
mletý pepř
hrubá mouka
2 lžíce másla
majoránka
polévkové koření
naťová zelenina

Saláty


1. Vlašský salát

5 ks brambor vařených ve slupce
1 cibule
2 vejce uvařená natvrdo
3 sterilované okurky
100 g majonézy
250 g salámu
sůl
mletý pepř
2 lžičky plnotučné hořčice
1 malá konzerva sterilovaného hrášku
okurkový nálev
1 vařená mrkev

2. Hermelínový salát

1 hermelín
1 menší cibule
100 g šunkového salámu
100 g majonézy
sůl
mletý pepř
2 malé sladkokyselé okurky
.

Nepečené vánoční cukroví

1. Kuličky rafaello

4 vejce uvařená natvrdo den předem
(pouze žloutky)
loupané mandle
100 g strouhaného kokosu
200 g cukru moučka
80 g másla

2. Vosí hnízda

160 g dětských piškotů
50 g másla
2 lžíce kakaa
50 g moučkového cukru
dětské piškoty
90 g másla
1 žloutek
150 g moučkového cukru
rum či vaječný koňak dle potřeby
rum či mléko dle potřeby

Pokrmy z mletého masa

1. Karbanátky

250 g mletého masa
1 menší cibule
3 stroužky česneku
sůl
pepř mletý
majoránka
1 vejce
1 rohlík nejlépe z předchozího dne
strouhanka
.

Příloha - vařené brambory
750 g brambor, sůl, kmín
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Dáme do studené vody, osolíme, okmínujeme a vaříme do změknutí (od počátku varu asi 25 minut ).


2. Čevapčiči

250 g mletého masa
sůl
pepř mletý
hladká mouka

Bezmasé pokrmy

1. Zelňáky

500 g kysaného zelí
hladká mouka
1 vejce
3 lžíce rozpuštěného sádla
400 g hladké mouky
sůl

2. Bramborák (cmunda)

600 g brambor
hrubá mouka
1 vejce
sůl
3 – 4 stroužky česneku
pepř mletý
kmín
majoránka

Pokrmy připravované v alobalu

1. Špízy (ražniči)

kabanos nebo klobása
grilovací koření
menší cibule
olej
pórek
červená, zelená či žlutá paprika
anglická slanina
plátkový sýr

2. Hermelín pečený v alobalu

hermelín dle počtu strávníků
tatarská omáčka
čerstvá zelenina

Sladká jídla

1. Rychlé lívance

500 ml kysaného podmáslí
olej
marmeláda
2 celá vejce
skořicový cukr
2 lžíce cukru krupice nebo krystal
nutela
250 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
.

2. Žemlovka (semlbába)

6 rohlíků nejlépe z předchozího dne
50 g másla
250 ml mléka
cukr krupice či krystal
jablka dle chuti a potřeby
50 g cukru krystal nebo krupice
2 žloutky
skořice
máslo na vymazání zapékací mísy
.

Pokrmy z těstovin

1.Milánské špagety

1 balíček špaget
200 g tvrdého sýra
1 větší cibule
pepř mletý
400 g měkkého salámu
400 ml kečupu
sůl
2 lžíce sádla

2.Těstovinový salát

1 balíček těstovin ( např.“trojbarevná vřetena“)
hrnek hrášku (mražený či sterilovaný)
100 g tvrdého uzeného sýra
1 malého kelímku bílého jogurtu
hrnek kukuřice (mražené či sterilované)
stroužek rozetřeného česneku
hrnek mrkve (mražené či sterilované)
špetka oregana (dobromysli)
100 g eidamu
špetka majoránky
100 g majolky
sůl
100 g ementálu
špetka kari koření
2 – 3 lžíce kečupu
3 lžíce vody

Pomazánky

1. Budapešťská pomazánka

250 g měkkého tvarohu
1 lžička mleté sladké papriky
1 středně veliká cibule
50 g změklého másla
1 červená kapie
4 lžíce sladké smetany

2. Vajíčková pomazánka

4 vejce uvařená natvrdo
100 g majolky
sůl
2 lžičky plnotučné hořčice
pepř mletý
.

3. Pomazánka z Nivy

100 g Nivy
100 g pomazánkového másla bez příchutě
2 stroužky rozetřeného česneku
.