Úprava stolu a stolování
Přestože se nejjednodušší abeceda chování u stolu zdá samozřejmostí, velmi často se setkáváme s porušováním i těch nejprostších pravidel.
Bez ohledu na to, o jaké stolování se jedná, zda rodinné, slavnostní či oficiální, měli bychom se u stolu za všech okolností a v jakémkoliv prostředí chovat slušně.
Podmínkou slušného stolování je naše chování za každé situace „ in " , správně založený inventář a zcela jistě pěkně upravený stůl.
Dobře upravený stůl je stůl účelně a čistě prostřený, kde je vše přehledné a podle potřeby uspořádané tak, abychom mohli jíst v klidu bez zbytečného odbíhání.
Slavnostně prostřený stůl je nezbytnou součástí téměř každé oslavy.
Při přípravě slavnostního stolu kromě pravidel můžeme využít i svou fantazii.
Neměli bychom ale zapomínat na to, aby přílišná zdobnost neomezovala samotné stolování.
Slavnostní tabule by měla vycházet z povahy celé akce.
- Je naprostou a nezbytnou samozřejmostí, že všichni hosté by měli mít stejný veškerý jídelní servis.
- Při slavnostnějších příležitostech prostíráme ubrusy pouze textilní neboli látkové.
- Velmi efektní jsou středové naprony (vrchní čtvercové ubrusy) nebo šerpy (pás ubrusu vedený středem stolu).
- Dbáme na to, aby vše vždy barevně ladilo.
|
|
- Samotné tradiční prostírání pro hosta se skládá z talířů, příborů a sklenic.
- Název pro toto seskupení je couvert (kuvér).
- Příbory a sklenice by měly být vzorně vyleštěné, tedy bez otisků prstů či rtěnky.
- Vnější příbory jsou určeny na předkrm, vnitřní na hlavní jídlo.
- První sklenice je určena na vodu, široká na stopce na červené víno, vysoká na stopce na bílé víno.
|
|
všechna foto: Ludvík Bartyzal
- Nejvhodnější a nejlepší jsou sklenice z čirého skla.
- Sklo malované či příliš zdobené nevhodně konkuruje svou pestrostí barvě nápoje.
- Obvykle se svou barevností nehodí ani k ostatním věcem na stole.
- Sklenice rozestavíme vpravo nahoře od talíře buď do trojúhelníku (tzv. košíčku) nebo šikmo za sebou.
- Nikdy ne více než čtyři sklenice, z nichž každá je určena na jiný druh pití.
|
|
- Centrum výzdoby by se u slavnostních tabulí mělo soustředit směrem k čelu stolu, tzn. k čestným místům.
- Výzdoba některých druhů slavnostních tabulí vyžaduje respektování určitých vžitých zásad a pravidel.
- Jsou dána tradicí a zaměřujeme se při nich na jiné symboly (štědrovečerní tabule, velikonoční, tématická…).
|
|
- I neformální občerstvení s přáteli by mělo mít dostatek ubrousků, talířů, skleniček, mističek či tácků.
- Pečivo a nakrájený chléb podáváme vždy v košíčku, který je vyložen ubrouskem, aby nic neokoralo.
|
|
Při pikniku v přírodě, grilování a gardenparty nemusí nutně cinkat porcelán, nestále musíme mít na zřeteli úctu k hostům.
Naše kreativita by nejenom měla, ale přímo musí, vždy korespondovat se zdravým úsudkem a rozumem.
|