Výukové materiály ZŠ Kaplice, Školní 226

Člověk a svět práce - 9. ročník - Příprava pokrmů

Vybavení kuchyně Jídelníček Potraviny rostlinné Potraviny živočišné Pochutiny Stolování Recepty Zdroje informací

Potraviny rostlinného původu

Luštěniny

Charakteristika luštěnin

Luštěniny jsou suchá semena motýlokvětých rostlin, jsou hůře stravitelná a způsobují nadýmání.


Historie luštěnin

Archeologický výzkum původu rostlin dokazuje, že luštěniny patřily mezi první rostliny, které zemědělci pěstovali. Např. fazole se pěstovaly nejdříve v Mexiku a boby především na Středním východě. Luštěniny běžně zdomácněly mimo své původní oblasti, takže dnes je většina z nich snadno dostupná kdekoliv na světě.


Složení luštěnin

Druhy luštěnin

hrách        zralá semena hrachu setého,
na trhu je k dostání hrách zelený,
žlutý a barevná směs
cizrna nazývá se také římský hrách,
podobá se velkému hrachu,
má jemně oříškovou chuť
fazole jsou odrůdou původní americké fazole,
u nás v současné době jsou na trhu fazole
bílé, barevné, černé, červené, hnědé i strakaté
čočka podle velikosti rozdělujeme čočku
na velkozrnnou a drobnozrnnou,
v prodeji je čočka zelená, hnědá a různě barevná
sója jsou to semena jednoleté keříčkovité rostliny,
tato semena jsou různě veliká, mají různý tvar i barvu;
k přípravě jídel je nejvhodnější sója žlutá
všechna foto: Ludvík Bartyzal

Brambory

Charakteristika brambor

Brambory patří mezi kořenovou zeleninu, řadíme je mezi nízkoenergetické potraviny


Historie brambor


Složení brambor


Druhy brambor


Varné typy brambor

Často se můžete setkat s označením přechodných typů - A-B nebo B-C, neboť hranice není striktně vymezena



Obiloviny

Charakteristika obilovin

Patří mezi hlavní zdroje energie pro lidský organismus. Jsou to semena jednoletých ušlechtilých travin. Obilovina je tedy vlastně vymlácené zrno těchto trav.


Historie obilovin

Jsou to nejstarší člověkem kulturně vypěstované obilniny = obiloviny. Ty se nyní pěstují na celém světě napříč všemi světadíly. Archeologickými nálezy v Egyptě, v Babylónii i ve staré Číně byla jejich znalost prokázána již v pravěku. Obiloviny hrály v lidské historii významnou úlohu jak při přechodu od sběračství a lovectví k usedlému zemědělství, tak při vzniku obchodu, řemesel a měst.


Složení obilovin

Druhy obilí

Pšenice
Žito
Ječmen
Oves
Pohanka
Rýže
Proso
Kukuřice
Čirok
Amarant

Výrobky z obilovin

Mlýnské výrobky
Těstoviny
Pekárenské a cukrářské výrobky