chemie |
chemie |
učíme chemii |
zkoumání látek |
nebezpečných látek |
příklady |
---|
Všechna tělesa kolem nás jsou složena z různých látek. Např. židle je ze dřeva, hřebíky z kovů, okenní tabule ze skla, pravítko z plastu. Každá látka má své význačné vlastnosti.
Při zjišťování vlastností látek používáme různé metody.
- pozorování - (nejčastěji svými smyslovými organy) zjišťujeme fyzikální vlastnosti (skupenství, barvu, lesk, vůni, zápach, chuť, vodivost tepla, pružnost…..)
- pokus (experiment) - zjišťujeme chemické vlastnosti (reaktivita, reakční rychlost, elektronegativita…)
- měření - je postup, kterým zjišťujeme hodnotu fyzikální veličiny pomocí přístrojů.
Měříme tyto fyzikální veličiny charakteristické pro chemické látky:
- teplota varu tv - je teplota, při níž se kapalina vypařuje v celém svém objemu
- teplota tání tt - je teplota, při níž látka přechází z pevného skupenství do skupenství kapalného. (Je stejné hodnoty jako teplota tuhnutí.)
- hustota r - je dána podílem hmotnosti m a objemu V těles z určité látky. Jednotkou hustoty je kg/m3, často se však používá g/cm3
Rozlišování vlastností kuchyňské soli, krystalového cukru, naftalenu a drcené školní křídy
Vlastnost krystalový cukr drcená školní křída naftalen kuchyňská sůl vzhled, barva drobné krystalky, bílý drobná bílá zrnička šupinky, bílý drobné krystalky, bílý zápach bez zápachu bez zápachu typický zápach bez zápachu chování při zahřívání karamelizuje - taje - rozpustnost ve vodě dobrá nerozpustná nerozpustný dobrá teplota tání 186 0C - 80 0C 801 0C
Chemický děj je děj, při kterém se látka mění (vzniká nová látka).
např. karamelizace cukru, tlení trávy, kažení potravin, hoření látek ....
obr. autor
Fyzikální děj je děj, při kterém se látka nemění (nevzniká nová látka).
např. změna skupenství látek, rozpustnost látek, tání látek ....
obr. autor
Přeměny skupenství látek nejsou chemické děje.