1. Z uvedených látek vyber směsi a roztřiď je na různorodé a stejnorodé. Ty různorodé pojmenuj:
čistý vzduch, destilovaná voda, ocet, železo, polévka s nudlemi, mosaz, tučné mléko, argon,
voda z vodovodu, čerstvé natočené pivo, olej, chlorid sodný, propan-butan, ropa s vodou, oblaka,
jar, oxid uhličitý
2. Doplň tabulku:
Složení směsiNázev směsi Příklad směsi kapalina v plynu emulze plyn v pěna pevná látka v plynu suspenze benzin a voda
3.
a) Doplň slova: koncentrovanější, zředěnější, nasycený, nenasycený tak, abys každé slovo použil alespoň jednou a vytvořená věta byla pravdivá.
…………............roztok je …………......., než roztok ……………...... a naopak …………. roztok je ……………., než roztok ..........……………
b) Do textu správně doplň slova koncentrovanější, nasycený, nenasycený.
Roztok, v němž se za dané teploty už nerozpouští žádná látka, je roztok ……………… Jestliže ho zředíme 20 ml vody, získáme roztok ………………….. Jestliže z tohoto roztoku odpaříme 10 ml vody, získáme roztok …………………. .
c) Doplň některé ze slov koncentrovanější, zředěnější, nenasycený do následující věty tak, aby výrok byl pravdivý.
Jestliže ohřejeme nasycený roztok kuchyňské soli o 20 stupňů C získáme roztok ……………….
nahoru
4. Doplň tabulku:
Hmotnost roztoku Hmotnostní zlomek Hmotnost rozpuštěné látky Hmotnost rozpouštědla 100 g 5 % 10 g 200 g 15 % 30 g 500 g 450 g
5.Ve 200g roztoku je rozpuštěno 10g modré skalice. Je to roztok:a)20% b)10% c)5% ? Dolož výpočtem.
6. Kolik g hypermanganu a kolik gramů vody je třeba k přípravě 500 g 0,2% roztoku?
7. Chemik připravil jeden roztok rozpuštěním 1g NaCI v 1dm3 vody. Druhý roztok připravil rozpuštěním 100g NaCI v 0,5dm3 horké vody. Který roztok byl koncentrovaný a který zředěný?
8. Vypočítej, kolik gramů tuku je ve 100g balení jogurtu s obsahem 0,1% tuku.
9. Která směs vznikne při smíchání vody a lihu:a) stejnorodá b) různorodá
Vyber postup, kterým lze nejlépe obě složky směsi vody a lihu od sebe oddělit:a) usazování d) destilace b) krystalizace e) sublimace c) filtrace f) odpařování
10. Uveď nejvhodnější metodu, kterou lze oddělit kuchyňskou sůl ze směsi kuchyňská sůl a voda.
11. Doplň tabulku:12. Voda je nejrozšířenější chemická látka na Zemi. Zjisti a zapiš, kolik procent zemského povrchu zabírá.
Technika oddělování
složek směsiTyp směsi Rozdílná vlastnost
složek směsiPříklad směsi Usazování Odstředění Filtrace Krystalizace Destilace
13. Vyjmenuj některé druhy minerálních vod a místa, kde pramení.
Název Místo výskytu pramene
nahoru
14. Co si představuješ pod pojmem destilovaná voda? Jak se připravuje?
15. Co je biologické čištění odpadních vod?
16. Vyjmenuj 5 látek nejvíce zastoupených ve vzduchu.
17. Kyslík a dusík se vyrábějí destilací kapalného vzduchu. Teplota varu kapalného kyslíku je - 183° C a teplota varu kapalného dusíku je - 196° C. Odpaří se při destilaci dříve kyslík nebo dusík?
18.Písmena označují základní fáze výroby pitné vody ve vodárnách.
K L M N Filtrace přes
pískový filtrUsazování Zachycování nečistot
pomocí chemických látekDesinfekce
Které z následujících pořadí písmen označuje skutečné pořadí základních fází výroby pitné vody ve vodárnách?
A. L, M, K, N B. M, L, N, K C. K, L, M, N D. N, K, M, L
19. Mezi složky čistého vzduchu NEPATŘÍ:
A. dusík B. oxid uhličitý C. vodní pára D. oxidy dusíku
20. Balíčky s křupkami nebývají plněny vzduchem, protože vlivem vzdušného kyslíku by docházelo ke "žluknutí" tuků. Uveďte laciný a stálý plyn, který se získává ze vzduchu (přepravuje se v bombách označených zeleným pruhem), který se používá k plnění balíčků s křupkami.
21. Uveď hlavní složky vzduchu a urči, jaký díl objemu v něm zaujímají. Složení vzduchu vyjádři diagramem (např. sloupcovým).
22. Kde v domácnosti používáte destilovanou vodu?
23. Popiš koloběh vody v přírodě podle nástěnného obrazu.
24. Jak doma řešíte odstraňování vodního kamene? (varná konvice, vodovodní kohoutky, pračka, …)
25. Který filtrační materiál se používá při výrobě pitně vody ve vodárnách? Z čeho je vyroben filtr pro přípravu kávy? Proč se cukrovarech používají v kalolisech plátěné filtry?