Výukové materiály ZŠ Kaplice, Školní 226
Přírodopis - 8. ročník - Biologie a fyziologie člověka
Soustava trávicí
Charakteristika
- slouží k přijetí potravy, zpracování potravy a vstřebání přijatých a rozpuštěných živin
- složení: trávicí trubice a přídatné žlázy (slinivka břišní, játra)
Vrstvy trávicí trubice
- a) vrstva slizniční
- b) vrstva podslizničního vaziva
- c) vrstva svalová
- d) vazivová vrstva
Části trávicí trubice
- dutina ústní – hltan – jícen – žaludek – tenké střevo – tlusté střevo – konečník – řitní otvor
1. Dutina ústní
- rozmělnění potravy, začátek trávení škrobu
- části
- měkké a tvrdé patro
- čípek
- párové mandle
- dásně
- jazyk
- svalnatý orgán, obrací a posouvá potravu, účast při tvorbě řeči
- chuťové pohárky
- slinné žlázy (malé a velké - příušní, podčelistní, podjazykové)
- zuby - mléčné (20), trvalý chrup (32)
- stavba chrupu
- řezáky (2), špičák (1), třenové zuby (2), stoličky (3)
- stavba zubu
- korunka, krček, kořen,
- sklovina, zubovina, dřeňová dutina (dřeň s cévami a nervy)
2. Hltan
- společná část dýchací a trávicí soustavy
- skládá se ze 3 částí: nosohltan, ústní část hltanu, hrtanová část
- při polykání hrtanová příklopka uzavře dýchací cesty, zastaví se dýchání, potrava se posune do jícnu
3. Jícen
- trubice dlouhá asi 30 cm
- příčně pruhovaná svalovina přechází v hladkou (můžeme polykat v různých polohách)
- peristaltické pohyby – postupující vlna stahů, která posouvá tráveninu dál (i v žaludku a střevech)
4. Žaludek
- velký vakovitý orgán, objem 1,5litru
- silná svalovina – rytmické stahování
- sliznice produkuje trávicí enzymy
- pepsinogen (na trávení bílkovin)
- lipázy (štěpí tuky)
- silně kyselé prostředí pH = 1 až 2
- hlavní součást žaludeční šťávy je HCl – ničí choroboplodné mikroorganismy)
- vrátník (po malých dávkách uvolňuje tráveninu do dvanáctníku)
5. Tenké střevo
- dlouhé 3 - 5m, široké 3cm
- části: dvanáctník, lačník, kyčelník
- do dvanáctníku ústí vývod slinivky a žlučníku
- probíhá zde trávení a vstřebávání živin
- klky - jemné výběžky na sliznici, zvětšují plochu pro vstřebávání
6. Tlusté střevo
- dlouhé 1,5m, široké 5 - 7cm
- hromadění nestrávených zbytků
- začíná se plnit 4 - 8h po jídle
- vstřebává se zde ještě voda, soli, vitamíny
- žijí zde hnilobné a kvasné bakterie
- části
- slepé střevo – červovitý přívěsek (appendix)
- tračník (vzestupný, příčný, sestupný s esovitou kličkou)
- konečník – hromadí se zde stolice
7. Řitní otvor
- má vnitřní a vnější svěrač
Další důležité orgány
Játra
- tvořeny z lalůčků
- nejteplejší orgán, hmotnost 1,5kg
- probíhá zde základní látková přeměna (ukládá se nadbytečná glukóza ve formě glykogenu, tvorba tuků ze sacharidů, zásobárna některých vitamínů, ...)
- jsou sem vedeny živiny a kyslík, produktem je žluč (buď jde přímo do dvanáctníku nebo do žlučníku)
- nejčastější onemocnění jater je hepatitida a žlučové kameny
Slinivka břišní
- produkce enzymů (štěpí cukry, tuky i bílkoviny)
- Langerhansovy ostrůvky produkují hormon inzulin (ten snižuje hladinu cukru v krvi)
Výživa člověka musí obsahovat
- základní živiny (cukry, tuky, bílkoviny)
- dostatečné množství vody
- minerální látky, vitamíny
- složení potravy ovlivňuje růst, vývoj, zdraví a činnost organismu