Výukové materiály ZŠ Kaplice, Školní 226


Menu v klasických Athénách

Snídaně (akratisma)

Chleba či jiné pečivo namáčené v neředěném víně. Chléb byl základem veškerého stravování. V homérské době se jedly především ječné nekvašené placky. Ty později vystřídal chléb z kvašeného pšeničného těsta. Původně byl záležitostí vyšších vrstev, později ho jedli i chudí.

Oběd (áriston)

Chléb, mléčná kaše s fíky, pšeničná placka s cibulí nebo olivami, zelenina. Ředěné víno nebo mléko.

Večeře (deipnon)

Pokud se večer nekonala hostina, Řekové většinou dali přednost lehké teplé večeři, jejímž základem mohla být hrášková kaše, rybí polévka, uzená ryba nebo vařená zelenina. K tomu se samozřejmě podával chléb a ředěné víno. Maso se krájelo nožem. Řekové znali lžíce, ale vidličky ještě ne. Ke smažení, pečení a ochucování Řekové používali výhradně olivový olej.

Hostina (symposion)

Hosté jedli různé druhy masa – ryby, zvěřinu, skopové, vepřové, drůbež i hovězí. K němu přikusovali chléb a zeleninu. Podávaly se také kaše, polévky, omáčky, saláty a zákusky. Co se nesnědlo večer, zpracovalo se druhý den k obědu.

Živá historie, historický magazín